Rázva ÉS keverve
Miért is ne?
James Bond ugyan biztosan a szemét forgatná erre a hülyeségre.
De hát ez nem is Martini, hanem egy isteni finom és nagyon egyszerű kaja.
Keverve-rázogatva pirított karfiol vagy brokkoli.
Egy vegetarianus szakácskönyvben találtam.
Elolvastam, nézegettem, ízlelgettem, hogy jó lesz-e vagy sem.
És mivel minden volt itthon - kivéve az eredeti brokkolit, helyette megcsináltam karfiollal .
Bevallom, nem nagyon bíztam benne, hogy tényleg szépen átsül pár perc alatt, ezért előpároltam.
Ez annyira jól sikerült, hogy gyakorlatilag megfőtt a karfiol. Kicsit tanácstalan lettem, hogy ebből hog lesz az az eltervezett kaja, de azért nem lett olyan vészes. Talán a fotón is látszik.
Tanulság: ne légy bizalmatlan, bízz a zöldségekben!
És a recept:
Ja, és ami ott figyel a tányér másik felén, az szintén kevergetve-rázva készült, a sült reteksaláta mártogatóssal, amit Ganter Klári és Szöllősi Kiss
Orsi Ízek, étkek, évszakok –Tavasz c. könyvéből vettem. Ez a könyv egyébként is a kedvencem a receptek egyszerűsége, közvetlen és érthető stílusa és a fotók szépsége miatt is.
James Bond ugyan biztosan a szemét forgatná erre a hülyeségre.
De hát ez nem is Martini, hanem egy isteni finom és nagyon egyszerű kaja.
Keverve-rázogatva pirított karfiol vagy brokkoli.
Egy vegetarianus szakácskönyvben találtam.
Elolvastam, nézegettem, ízlelgettem, hogy jó lesz-e vagy sem.
És mivel minden volt itthon - kivéve az eredeti brokkolit, helyette megcsináltam karfiollal .
Bevallom, nem nagyon bíztam benne, hogy tényleg szépen átsül pár perc alatt, ezért előpároltam.
Ez annyira jól sikerült, hogy gyakorlatilag megfőtt a karfiol. Kicsit tanácstalan lettem, hogy ebből hog lesz az az eltervezett kaja, de azért nem lett olyan vészes. Talán a fotón is látszik.
Tanulság: ne légy bizalmatlan, bízz a zöldségekben!
És a recept:
Keverve pirított
karfiol/brokkoli
Hozzávalók:
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál kukoricaliszt
1 kávéskanál kristálycukor ( az eredeti receptben töb volt, de ennyi is elég szerintem)
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
1 gerezd szétnyomott fokhagyma
1 csipetnyi szárított chilipehely ( ha szereted)
2 evőkanál olaj
2 brokkoli vagy karfiol rózsáira szedve
1 teáskanál pirított szezámmag a tetejére
Elkészítése:
A szójaszószt, a kukoricalisztet, a cukrot, a gyömbért, a
fokhagymát és a chilipelyhet összekeverjük egy tálkában.
Előmelegített wokban vagy serpenyőben erős lángon
felhevítjük az olajat, hogy szinte füstöljön, majd a beleszórt brokkolit vagy
karfiolt kevergetve-rázogatva 4-5 percig megpirítjuk, aztán a tüzet közepesre
mérsékeljük.
A szójaszószos keveréket a brokkolihoz/karfiolhoz öntjük és
állandóan kevergetve 2-3 perc alatt a mártást kissé besűrítjük.
A kevergetve-rázva pirított brokkolit/karfiolt előmelegített
tálalóedénybe öntjük és szezámmaggal megszórva azonnal tálaljuk.
Melegen ajánlom kedves zöldségimádó ínyenc olvasóimnak.
És ennek a receptje a következő - kicsit megvariálva, már ami otthon volt, azzal helyettesítve - én kihagytam a reteklevelet, mert az most nem volt igazán jó már, de tavasszal simán meg lehet enni:
Sült reteksaláta
snidlinges mártogatóssal
Forrás – és alap:
Ízek, étkek, évszakok –Tavasz – Ganter Klári és Szöllősi Kiss Orsi könyvéből
Hozzávalók:
1 csomó piros retek
fél citrom leve
1 dl olívaolaj
só
bors
tejföl
snidling vagy zöldhagymaszár vagy lilahagyma
Elkészítés:
A retket megtisztítjuk, és felnegyedeljük.
Egy tálban összekeverjük a retket, sót, borsot, citromlevet
és olajat, majd az egészet forró serpenyőbe öntjük.
Kevergetve-rázva megpirítjuk a retket.
A mártogatóshoz a tejfölt, a citromot összeverjük,
megsózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk az apróra vágott hagymafélét. (Érdemes a
lilahagyma miatt hamarabb elkészíteni, hadd érjen össze ez a mártogatós.)
Köretnek, de önmagában is kiváló, különleges, szokatlan, pikáns
étek.
És egy kis pizzatekercs legyen a végére.
Ez sima, friss, házi pizzatésztából van.
Házi pizzatészta receptje
Hozzávalók:
fél liter víz
1 kocka élesztő
fél dl olaj
1 púpozott kiskanál só
annyi liszt, amitől lágy tészta lesz.
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, lehet géppel is.
Nem kell felfuttatni az élesztőt hozzá, csak elég beletördelni.
Beolajozott tányérba rakjuk az összegyúrás után,
körbeolajozzuk, majd nylonzacskóba rakhatjuk, hogy legyen elég hely a keléskor.
Napokig jó lesz nem csak pizzának, de lángosnak is.
Ebből kis, ujjnyi csíkokat vágunk, megkenjük
pizzaszósszal, megtekerjük őket, megszórhatjuk köménymagal vagy szezámmaggal
és/vagy reszelt sajttal, szép pirosra sütjük.
Csak szólok, sosem lesz belőle elég, ha éhes a
nép....tudjátok, én szóltam!
Jó étvágyat, jó alkotást!
És egy aktuális információ - itt a diószezon, jönnek a diós sütik, úgyhogy hajrá. Kedves ismerősöm szólt, hogy :
Idei, pucolt dió eladó kedvező, 2200.-/kg-os áron.
Átvehető Budapesten előzetes egyeztetés után, mivel az áru vidékről érkezik.
Érdeklődni Fedor Icánál lehet a 0670/383-5370-es telefonszámon.
Átvehető Budapesten előzetes egyeztetés után, mivel az áru vidékről érkezik.
Érdeklődni Fedor Icánál lehet a 0670/383-5370-es telefonszámon.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése